Thursday, January 10, 2013

Музичні підсумки 2012 року

Так повелось, що я кілька років поспіль підбиваю невеликі і безумовно дуже попсові підсумки музичного року, що минув. Головна мета - визначити альбом року, а в ідеалі ще й скласти хіт-парад найкращих альбомів та визначити найкласніші пісні. Смаки міняються, але нерадикально - я досі не жалкую, що за результатами 2009 року обрав альбом Animal Collective, Merriweather Post Pavillion, 2010 - Caribou, Swim, 2011 - PJ Harvey, Let England Shake.

2012 рік характерний тим, що відвертого і однозначного фаворита не знайшлось. Може, це якась втома чи перенасиченість хорошою музикою: подобається багато речей, але жодна не зачепила настільки, щоб затьмарити всі інші просто якісні альбоми.

Після довгих вагань я мушу зупинитись на одному "переможцеві" - серед багатьох претендентів ним стає лондонський електронщик Actress з альбомом R.I.P. Це похмуре, мінімалістичне техно в найкращих традиціях жанру. Коли слухаєш, мимоволі складається враження, що тебе ведуть кімнатами якогось таємничого клубу, і зазираючи в кожну кімнату, чуєш щоразу інші звуки - то просто агресивний одноманітний ритм, то майже невпорядкований перебір клавіш, то іще щось. Кожен трек поволі наростає, а потім затухає таким чином, ніби він триває безкінечно, а ти лише пройшов повз і почув один випадковий епізод. Музика далеко не найлегша для сприйняття, і я б не сказав, що слухав цей альбом десятки разів по колу. Але якщо зосередитись на звуках, вони справді створюють сильне емоційне враження - якраз те, чого бракує багатьом іншим класним альбомам 2012 року.


Далі - просто дванадцятка іншої улюбленої музики 2012 року. Подаю в алфавітному порядку, без експліцитного "хіт-параду". Тут ви побачите багато імен, які гучно прозвучали цього року, і мені персонально висока оцінка критиків здалась небезпідставною.

Alt-J - An Awesome Wave
Animal Collective - Centipede Hz
Bat for Lashes - The Haunted Man
Chairlift - Something
Chromatics - Kill for Love
Dan Deacon - America
Japandroids - Celebration Rock
Jessie Ware - Devotion
Laurel Halo - Quarantine
Saint Ettiene - Words And Music By Saint Etienne
Tame Impala - Lonerism
Zammuto - Zammuto

Зокрема, тут є остання робота моїх улюблених Animal Collective - про неї мало говорили хорошого, але мені сподобалось; є переможці Mercury Prize - британські софістиковані хіпстерята Alt-J; є Джессі Вер, яка вирвалась у вищий ешелон поп-музики прямо зі світу заумного постдабстепу; є психоделічний Tame Impala, похмура Laurel Halo, сонячно-дрім-попові Chairlift і т.д. і т.п. Словом, вінегрет той що треба.

Зробити аналогічні підсумки із піснями іще важче. Тут навіть не стану якось обґрунтовувати - просто скажу, що з якихось таємничих причин із усіх треків 2012 року найбільше враження на мене справила натхненна пісня щирих канадських панк-рокерів Japandroids, яка називається "The House that Heaven Built":


Пізніше я, можливо, складу цілий плейліст гарних треків 2012 року - такий, з якого можна було б скласти враження про все найкраще, що відбулось у музиці на мій попсовий смак.

На цьому все.

No comments:

Post a Comment